Како што сугерира неговото име, Tres Leches или „трилече“ е сунѓерска торта со три вида млеко, односно торта што се додава со комбинација на три различни видови млечни производи – обично млеко, кондензирано млеко и слатка павлака.
Идејата за оваа воздушеста торта веројатно потекнува од средниот век во Европа бидејќи слични колачи, како италијанското тирамису, користат сличен метод, а рецепти за слични десерти постојат и во Јужна Америка.
СОСТОЈКИ:
За кора
- 6 јајца
- 100 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 200 гр мазно брашно
- 2 лажички прашок за пециво
За прелив
- 500 мл млеко
- 400 мл слатка павлака
- 300 мл кондензирано млеко + шлаг
ПОДГОТОВКА:
1. За бисквитот, одделете ги белките и жолчките. Изматете ги белките додека не се стегнат, а потоа постепено додавајте шеќер и ванилин шеќер и матете додека не се раствори целиот шеќер. Потоа додадете ги жолчките во смесата еден по еден и мешајте цело време. Потоа додадете го брашното што претходно сте го просеале со прашок за пециво.
2. Истурете ја добиената смеса во подлабок сад за печење обложен со хартија за печење.
3. Додека кората се пече, измешајте ги сите млечни производи во еден сад. Испечената кора ќе ја натопите со оваа смеса.
4. Изладете го бисквитот околу 10 минути, боцкајте го со вилушка или чепкалка за заби, а потоа внимателно истресете го од тавата во која се печеше. Излупете ја хартијата за печење и боцкајте ја од дното, но внимателно.
5. Истурете една третина од мешавината на млеко во садот во кој се печеше кората, а потоа внимателно вратете ја кората. Сега нека горната страна на кората. Истурете ја остатокот од мешавината на млеко над сè. Ако чувствувате дека има премногу млеко, не грижете се, кората ќе апсорбира сè
6. Оставете ја натопената кора да се излади и стои најмалку еден час за да се впие млекото.
7. Преку натопениот и изладен бисквит намачкајте го кремот и оставете да се излади добро.
Пријатно!