Еден од најчестите начини на пржење месо кај нас е виенскиот бифтек или „Виенска шницла“. Методот на подготвување го прошириле византиски Евреи и арапски трговци кои дошле во Северна Африка и јужна Европа.
Се верува дека лебните трошки или трошките од леб во кои се посипува месото пред пржење, всушност го замениле златото со кое готвачите ја украсувале храната за владетелите на Византиската империја. Виенскиот бифтек е направен од италијанскиот специјалитет „costoletta milanese“, што всушност е телешко месо завиткано во брашно, јајца и трошки од леб. Според гастрономската историја, домот на предците на стекот е северна Италија, и станал популарен преку руралната кујна за венчавки на винскиот кварт, каде што се служел како закуска. Дури во 1900 година, стекови од телешки нозе подготвени во трошки од леб станаа автентично јадење што влезе во кулинарската литература наречена виенска бифтек.
СОСТОЈКИ:
- 600 гр филе од телешко месо или некое друго посно месо
- 2 јајца
- така
- брашно
- презел
- нафта
- лимон
За декорација:
- парче лимон
- прво
Подготовка
ПОДГТОКА:
1. Исечете четири шницли, малку исечете ги рабовите, а потоа покријте ги со проѕирна фолија и нежно исечете со дебелина од шест милиметри.
2. Солете го стекот добро од сите страни, и изматете ги јајцата со вилушка и лесно посолете ги.
3. Двете страни на стекот извлакјајте ги ги во брашно, поминете го низ изматените јајца и на крај превртете го во лебни трошки. Лесно протресете го стекот и пржете го во подлабоко масло три до пет минути.
4. Често тресете ја тавата и внимателно вртете го стекот кога добие златно жолта боја од долната страна. Пржениот бифтек ставете го кратко на хартиена крпа што ќе го апсорбира вишокот маснотии и ќе го сервирате со парче лимон, а од гарнир ќе додадете салата од компир или марула.
Добар апетит!