Најубавата веганска кремпита – колач со вкус на тиква кој ќе го обожавате!
Кога тиквата ќе се испасира и ќе се помеша со индиско оревче и кокосов путер (или кокосово масло), се добива многу кремаста смеса, без употреба на шпорет, а сите витамини и антиоксиданти во тиквата остануваат непроменети.
Состојки:
За мус/крем од тиква:
- 2 чаши испасирана тиква
- 1 1/2 чаша потопено индиско оревче
- 6 лажици масло од кокос
- 1/4 чаша вода
- 1/4 јаворов сируп
За кора/основа:
- 1 чаша ореви
- 1/4 чаша урми
- 1/2 лажичка цимет
- 1/2 лажичка морско оревче
- малку сол
Подготовка:
За мус од тиква: Ставете се во блендер и убаво изблендирајте додека смесата не се соедини .
За кора/основа: Во блендер, изблендирајте ги оревите заедно со циметот и морската сол додека убаво не се изблендираат.
Додадете ги урмите. Доколку е потребно, додадете повеќе урми додека смесата не стане тесто. Ставете во сад. Оставете да се излади во ладилник 1-2 часа.
Врз кората нанесете го мусот и ставете го во ладилник за малку да се зацврсти.