Категории

Рецепт за кремпита без јајца и млеко: Сосема поинаков кремаст колач кој не се пече

Најубавата веганска кремпита – колач со вкус на тиква кој ќе го обожавате!

Кога тиквата ќе се испасира и ќе се помеша со индиско оревче и кокосов путер (или кокосово масло), се добива многу кремаста смеса, без употреба на шпорет, а сите витамини и антиоксиданти во тиквата остануваат непроменети.

 

Состојки:

За мус/крем од тиква:

  • 2 чаши испасирана тиква
  • 1 1/2 чаша потопено индиско оревче
  • 6 лажици масло од кокос
  • 1/4 чаша вода
  • 1/4 јаворов сируп

За кора/основа:

  • 1 чаша ореви
  • 1/4 чаша урми
  • 1/2 лажичка цимет
  • 1/2 лажичка морско оревче
  • малку сол

 

Подготовка:

За мус од тиква: Ставете се во блендер и убаво изблендирајте додека смесата не се соедини .

За кора/основа: Во блендер, изблендирајте ги оревите заедно со циметот и морската сол додека убаво не се изблендираат.

Додадете ги урмите. Доколку е потребно, додадете повеќе урми додека смесата не стане тесто. Ставете во сад. Оставете да се излади во ладилник 1-2 часа.

Врз кората нанесете го мусот и ставете го во ладилник за малку да се зацврсти.

Прегледи:
812
Објавено на:
22.10.2019