Веројатно сте слушнале дека антиоксидансите се многу добри за вас и дека можат да се борат против „слободните радикали“. Но, дали знаете што всушност се антиоксиданти и зошто слободните радикали претставуваат закана за нашите тела?
Антиоксидансите помагаат да се заштити нашето тело од оштетување на клетките предизвикано од слободните радикали. Како што сугерира нивното име, антиоксидансите се борат против оксидацијата, што е нормален телесен процес што може да произведе слободни радикали. Слободните радикали содржат непарен електрон, а антиоксидантите донираат свои електрони за да ги неутрализираат и блокираат слободните радикали, изјави за LIVESTRONG.com Маријана Динин, основач и диететичар во Pretty Nutritious.
„Оваа дарежлива донација ги неутрализира слободните радикали и спречува оксидативно оштетување. Бидејќи антиоксидансите се спротивставуваат на штетата предизвикана од слободните радикали, тие за возврат можат да го намалат оксидативниот стрес и системското воспаление во телото.
Видови на антиоксиданти
Еве некои од најпознатите антиоксиданти, според австралискиот оддел за здравство и човечки услуги:
Витамин А и бета-каротен: Се наоѓа во жолто и портокалово овошје и зеленчук како моркови, сладок компир, црвена и жолта пиперка, дињи, папаја и кајсии. Спанаќ, брокула и ке k – иако зелени – исто така се одлични извори на витамин А; како и риба, јајца и говедско црн дроб.
Витамин Ц: Го има во агруми, бобинки, бриселско зелје, карфиол, лиснат зеленчук, домати и зимски тиквички.
Витамин Е: Се наоѓа во лиснат зелен зеленчук, растителни масла, семки од сончоглед, бадеми, лешници и кикирики.
Селен: Се наоѓа во морска храна, посно месо, збогатени житни култури и млечни производи и бразилски ореви.
Цинк: Се наоѓа во морска храна, млеко, ореви и месо.
Бакар: се наоѓа во морска храна, млеко, ореви и месо.
Манган: Се наоѓа во морска храна, посно месо, млеко и ореви.
Другите антиоксиданти го вклучуваат следново:
Соединенија на сулфур од кромид: се наоѓаат во празот, кромидот и лукот.
Антоцијанини: се наоѓаат во црвено и виолетово овошје како што се модар патлиџан, грозје и бобинки.
Катехини: се наоѓаат во чајот и црвеното вино.
Каротеноиди: растителни пигменти кои се наоѓаат во жолто, црвено и портокалово овошје. Видови каротеноиди вклучуваат лутеин, зеаксантин, ликопен и криптоксантини.
Флавоноиди: класа на растителни пигменти кои се наоѓаат во чај, агруми, црвено вино, кромид и јаболка.
Индоли: се наоѓаат во зелки како брокула и карфиол.
Изофлавоноиди: се наоѓа во соја, тофу, леќа, грашок и млеко. Нивните деривати се познати како фитоестрогени.
Зоохемикалии: се наоѓаат во производи од животинско потекло, како што се црвено месо, јајца и риба. Тие исто така доаѓаат од растенија што ги јадат животните.