Категории

Слабеењето не е можно без ова – Диетски замки кои морате да ги одбегнувате

Ако воопшто не сте во можност да изгубите тежина, можеби сте паднале во некоја од диеталните стапици, кои ви ја трошат енергијата, но не и килограмите. Спроведување на диета, но исто така и ако се обидувате да изгубите тежина без диета може да стане маѓепсан круг. Неколку дена или недели гледате напредок, а потоа се враќате на почетната тежина или слабеењето се забавува.

Можеби воопшто не сте свесни за овие грешки, се обидувате да изгубите тежина, мислите дека правите сè добро, но килограмите не се намалуваат. Ова се некои од вообичаените стапици кои многумина не ги земаат предвид и ги намалуваат шансите за успешно слабеење:

1,Немате јасна цел
Невозможно е да изгубите тежина ако не знаете како, до кога и колку. Без оглед која опција за губење на тежината ќе ја одберете, треба да имате цел колку сакате да изгубите тежина, а потоа и план како да го постигнете тоа. Вашиот дефицит на калории треба да биде таков што ќе ви овозможи да ја постигнете целта. Ако имате само груба идеја и немате јасен план, тешко ќе го реализирате.

2.Гладување
Може да изгубите неколку килограми со глад, но тие ќе се вратат веднаш штом ќе се вратите на старите навики на јадење, а исто така е многу опасно.

3.Прескокнување оброци
Прескокнувањето оброци го успорува метаболизмот и со тоа го успорува процесот на слабеење.

4,Јадете „лесна“ храна во неограничени количини
Лесниот мајонез има помалку калории отколку обичниот, но сепак е храна со висока калории. Исто е со сите производи со светлосна етикета. И треба да бидете многу умерени со нив. Фактот дека некои производи се малку калорични од нивните оригинали, сепак не значи дека можете да јадете онолку колку што сакате и дека ќе изгубите тежина на тој начин.

5.Верување дека кога јадете одредена храна можете да изгубите тежина
Ниту една количина на храна нема да ви помогне да изгубите тежина освен ако не го намалите внесувањето на вкупна храна и калории.

Слабеењето не е едноставен или лесен процес, затоа е потребно повеќе енергија и напор за да се постигне тоа. Но, обидете се да ги избегнете основните стапици за полесно да стигнете до вашата цел. Изберете метод за слабеење кој најмногу ви одговара, може да биде избор на одредена диета за слабеење, но и други начини.