Градот мириса на костени, а вие можете да си ги дозволите и дома, во кремаста форма.
Овој пат ви нудиме едноставен рецепт за вкусен мус од костени.
Потребно ви е:
- 300 грама печени костени
- 5 лажици кафеав шеќер
- 2 лажици мек путер
- 1 децилитар топла вода
- 2 децилитри топло млеко
- 2 жолчки
- 2,5 децилитри слатка павлака
- 2 лажици рум
Подготовка:
Изматете ги шеќерот и путерот додека не добиете изедначена смеса. Потоа, истурете го преостанатиот шеќер во посебен сад и додадете ја загреаната вода. Варете околу шест минути додека не добиете карамел сируп.
Измешајте половина од шеќерниот сируп со жолчките, а другата половина истурете ја во млеко. Потоа соединете ги и варете на тивок оган околу три минути.
Направете пире од костените и додајте го румот. Додајте ја смесата од путер, шлаг и измешајте додека убаво не се соединат. Потоа искомбинирајте ги останатите состојки и вашиот мус од костени е подготвен.
Темелно мешајте додека не се формира мазна смеса и оставете убаво да се излади во ладилник.
Послужете го со слатки кифли или бисквити.