Закуските се главните „виновници“ за дебелеење, но сè уште никој не е имун на нив. Сепак, нездравите секогаш можете да ги замените со здрави во форма на суво овошје, што е многу вкусно и сигурно ќе го „измами“ вашиот стомак колку што треба.
Овошјето и оревите содржат вредни состојки за подмладување, затоа не заборавајте да ги вклучите во вашата дневна исхрана денес. Ви донесуваме краток водич за сите добри елементи што се наоѓаат во овие здрави грицки:
Антиоксидансите се молекули на полифеноли и антоцијанини, кои се растителна боја во клеточниот сок од темно овошје и зеленчук, црвена, портокалова, сина и виолетова. Тие ги стабилизираат и забавуваат процесите на стареење предизвикани од омразените слободни радикали. Овие, пак, се нестабилни молекули одговорни за стареењето и се формираат како нуспроизвод на „дишењето“ на нашите клетки.
Влакната се остатоци од несварливи делови на растението кои механички го забрзуваат варењето и ги елиминираат токсините од дигестивниот тракт. Благодарение на нив, организмот е чист, а кожата е сјајна.
Минералните соли се супстанции што се наоѓаат во почвата, како што се калциум, железо, магнезиум, натриум, фосфор, калиум и сулфур и се важни за функционирањето на организмот. Во случај на нивниот недостаток, постои видливо слабеење на метаболичките функции на кожата, што ослабува и почнува да пука.
Олигоелементи или микроелементи, како што се цинк, селен, манган и бакар, му се потребни на организмот во многу мали количини. Нивната улога во нашиот метаболизам не се разликува премногу од улогата на минералните соли.
И, кога ќе ве фати „криза“ за јадење, тогаш посегнете по овие закуски:
Бадеми – содржат влакна, антиоксиданс витамин Е, масти и фенолни соединенија со антиинфламаторни својства. За да ја задоволите вашата дневна потреба за овие хранливи материи, не мора да претерувате. Beе биде доволно да јадете десетина секој втор ден.
Суви кајсии – имаат висока содржина на бета-каротен, претходник на витамин А. Да не ги спомнувам нивните влакна, витамин Ц, ликопен, железо и бакар. Јадете една до две јаткасти плодови дневно чии масти ќе ја стимулираат апсорпцијата на бета-каротен.
Ананас – тропско растение со недостапен изглед е сладок извор на витамин Ц, фолна киселина, манган и ензим бромелаин, високо ценет меѓу оние кои имаат дигестивни проблеми. Јадете го свеж, неварен.
Киви – Новозеландското овошје може да се пофали со огромни количини на витамин Ц, и нема недостаток на витамин Е, растителни влакна, калиум и полифеноли, како што се наоѓаат во чајот и црното чоколадо. Консумирајте две или три киви секоја недела.
Боровинки – без разлика дали се свежи или замрзнати, се богати со антиоксиданти, бета-каротен, витамини Ц и Е, флавоноиди и антоцијанин, син пигмент кој ги штити од ултравиолетово зрачење. Јадете неколку од нив на ден, им недостасуваат калории.
Суви сливи – Дури и во споредба со популарните гоџи бобинки, домашните сливи се неприкосновени starsвезди на антиоксидантна храна како резултат на полифеноли, бета-каротен, витамин Е и растителни влакна. Јадете по два до три после ручек секој ден.