Обратниот процес при подготвувањето на овој колач го прави неверојатно вкусен, почнувајќи од дното на садот каде што се става овошјето на кое се става смесата за бисквитот.
Состојки:
- масло
- 3/4 шолја шеќер
- 1/4 шолја вода
- 3 шолји јаболки исечкани на тенки кришки
- 1/4 шолја исечкани ореви
За бисквитот:
- 200 гр брашно
- 1,5 лажичка прашок за пециво
- 1/4 лажичка сол
- 2/3 шолји шеќер
- 3 лажички масло
- 2 жолчки
- лажичка екстракт од ванила
- 1/2 шолја млеко
- 3 белки
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 170°C и премачкајте го со масло калапот за торта. Помешајте три четвртини шолји шеќер со четвртина шолја вода и загрејте на умерено силна температура. Мешајте додека шеќерот не се стопи. Истурете во лим за печење. Преку него во круг наредете ги кришките јаболки. Одозгора ставете ги оревите.