Сигурни сме дека не постои личност која не вовела некои додатоци во исхраната во последните месеци. И меѓу нив, најважен е витаминот Ц.
Тој е неопходен бидејќи помага во одржување на многу биолошки функции, вклучувајќи синтеза на колаген, заздравување на рани, поправка и одржување на ‘рскавицата, коските и забите. Витаминот Ц е исто така силен антиоксиданс, што значи дека може да ги неутрализира слободните радикали кои ги оштетуваат клетките на генетско ниво.
Витаминот Ц се смета за „засилувач на имунолошкиот систем“, тој е достапен во различни варијанти. Се продава во капсули, таблети за џвакање, во форма на прав, додека се произведува за деца во разни вкусови. Особено е ефикасен во комбинација со други витамини како цинк или селен. Кога го консумирате, треба да ги земете предвид пропишаните дози. Препорачливо е да го консумирате наутро со цел да ја зголемите енергијата на организмот, но уште поважно е да се грижите за храната што ја јадете.
Еве список на храна што не треба да се комбинира со витамин Ц:
Црн дроб
Црниот дроб е многу здрав, но и исклучително богат со бакар. Доколку се консумира со витамин Ц, бакарот во црниот дроб може да предизвика витамин Ц да ја изгуби својата ефикасност, па затоа неговиот внес само ќе ги поништи поволностите на антиоксидансите, но и месото.
Млеко
Витаминот Ц може лесно да оксидира, додека млекото содржи оксидирачка супстанција витамин Б2. Ако се консумираат заедно, двата витамини ја губат својата ефикасност.
Школки и морски плодови
Школките и морските плодови содржат многу арсен. Кога се консумира заедно, петовалентен арсенид ќе се претвори во тривалентен арсенид, што е фатално, затоа оваа комбинација е строго забранета!
Лекови за намалување на холестерол
Витаминот Ц има антиоксидантни својства, што може да го смени дејството на лековите за намалување на холестеролот (ниацин и симвастатин).
Лимон и кисели јаболка
Ова кисело овошје во комбинација со витамин Ц може лесно да предизвика иритација во желудникот, па затоа совет е да се избегне оваа комбинација за да не се наруши драгоцената рамнотежа на киселината во желудникот.