Категории

Вкусен леб со јаболка и цимет – главен хит оваа есен (РЕЦЕПТ)

Време е за берба на јаболка? Тоа е совршен проект за печење за да искористите некои од тие добри производи. Ние ви предлагаме вкусен леб со јаболка и цимет.

Каков вид јаболка треба да користам?

Слободно користете ги вашите омилени.

Солен или несолен путер?

Или! Тоа целосно зависи од вашата солена слатка склоност. Познаваме многу одлични пекари кои пцујат готвејќи со солен путер. Во нашата пробна кујна, скоро секогаш користиме несолена.

Може ли да го направам овој леб пред време?

Апсолутно. Добро завиткано, овој леб ќе се одржува добро на собна температура неколку дена. Само проверете дали ќе оставите да се излади целосно пред да го завиткате, во спротивно ќе заробите пареа и ќе предизвикате влажнување на лебот. Можете исто така да го замрзнете целиот леб, добро завиткан во пластична фолија, до два месеци.

Имам толку многу јаболка! Кои други рецепти можам да ги направам?

Пронајдете повеќе инспирација од јаболка во нашата колекција неверојатни рецепти за есенско печење.

Проследете го рецептот и обидете се да направите сами.

СОСТОЈКИ:

  • ЗА мешавина од јаболка
    2 јаболка, излупени и сецкани
    Сок од 1/2 лимон
    1/3 спакуван кафеав шеќер
    1 лажиче мелен цимет
  • ЗА ЛЕБ
    1/2   путер, омекнат
    2/3  шеќер
    2 големи јајца
    1 лажиче чист екстракт од ванила
    1 1/3 в. брашно за сите намени
    1 лажиче прашок за пециво
    1/2  сок од портокал

Загрејте ја рерната на 350 ° и обложете ја тавата за леб со хартија за печење. Во голем сад промешајте заедно исецкани јаболка, сок од лимон, кафеав шеќер и цимет.
Во друга голема чинија користејќи рачен миксер, помешајте заедно путер и шеќер додека не станат лесни и меки. Додадете јајца и ванила и матете додека не се изедначи. Додадете брашно, прашок за пециво и сок од портокал и мешајте додека не се комбинираат.
Додадете половина тесто во подготвената тава за леб, а потоа притиснете на половина од смесата со јаболка. На врвот додадете го преостанатото тесто, а потоа притиснете ги останатите јаболка одозгора. Печете додека лебот не порумени и додека чепкалка за заби вметната во центарот на тортата не излезе чиста, околу 1 час 5 минути. Оставете да се излади целосно.

Пријатен апетит!