Категории

Вкусно и без горчина: Како на правилен начин да ги готвите МОДРИТЕ ПАТЛИЏАНИ

Модар патлиџан е едногодишно тревни растенија од родот Solanum. Постојат стотици различни подвидови модар патлиџан во светот кои се разликуваат по форма, големина и боја. Овој зеленчук има одличен вкус кога се подготвува правилно. За жал, многумина избегнуваат да подготват модар патлиџан од страв од кулинарски неуспех. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да подготвите модар патлиџан без проблеми. 

.1.Исечете го патлиџанот на помали парчиња
Експертите за готвачи ве советуваат да ги исечете поголемите патлиџани на помали парчиња кога сакате да ги загреете. Ова осигурува дека печените парчиња ќе бидат рамномерно термички обработени. Овој совет не важи за рецепти за кои е потребно печење модар патлиџан на едно парче поради подготовка на сосови.

2. Солете ги пред пржење
Пожелно е модар патлиџан да го исечете на парчиња дебели околу еден сантиметар и добро да посолите. Солта ќе извлече вишок вода (и горчина) од овошјето. Покрај тоа, „месото“ на модар патлиџан ќе се зацврсти и ќе ви олесни да го загреете процесот, но и да апсорбирате други вкусови. Исклучително е важно да го направите овој чекор пред да планирате да ги испечете парчињата модар патлиџан и да ги пржете во длабоко масло или во длабок пржење.

3. Направете дополнителен простор за зачини
Модар патлиџан многу добро ги апсорбира зачините, особено ако го подготвите за термичка обработка на соодветен начин. Ако планирате да печете стек од модар патлиџан во рерна без печење, пожелно е да ја исечете површината на модар патлиџан и добро да ја протриете мешавината на зачини во добиениот простор. На овој начин ќе го продлабочите вкусот на секој залак. Не заборавајте да додадете сол во садот, без разлика како го подготвувате модар патлиџан, инаку ќе јадете благо јадење.

4. Додајте масло малку по малку
Не ставајте модри патлиџани во тава со многу масло. Овој зеленчук е вистински мал сунѓер што ќе ги апсорбира сите маснотии, така што крајниот резултат може да биде премногу тежок и премногу дебел. Подобро е да додадете масло малку по малку отколку одеднаш. Можете исто така да го намачкате маслото преку исечените парчиња модар патлиџан со кујнска четка и да го ставите на тава со нелепливо дно, со што ќе заштедите калории и додадена маснотија.

5. Процесирајте го до крај
Светските готвачи се согласуваат дека нема ништо полошо од полу-варен или печен патлиџан. Важно е добро да се загрее до крај. Кога каснувате во модар патлиџан, овошјето не треба да биде крцкаво, туку меко и малку кремасто, но не преварено.

Прегледи:
633
Објавено на:
29.08.2021