Уживајте во вкусен појадок приготвувајќи ги овие кифлички на брз и едноставен начин.
Состојки:
- 500 мл ладна вода
- 1 коцка квасец
- 4 супени лажици шеќер
- 1/2 супени лажици сол
- 1 кг брашно
- 2 шолја зејтин
- 2 супени лажици јаболков оцет
Начин на подготовка:
Во тенџере ставете 500 мл ладна вода, 4 лажици шеќер, 1/2 лажици сол и квасец да се растопи. Оставете да отстои 15 минути, а потоа додадете 2 лажици јаболков оцет и 2 шолји зејтин па замесете со брашно додека не добиете убаво тесто.
Оставете го тестото да нарасне 1 час и потоа поделете го на 24 топчиња и виткајте ги кифлите. Редете ги во плех и оставете ги да отстојат уште еден час, а потоа печете во рерна на температура од 220 степени додека не заруменат.
Време за подготовка: 120 минути