Категории

Зошто не е паметно да ги пиеме омилените пијалаци со сламка?

Експертите се согласуваат дека пиењето со сламка предизвикува повеќе штета отколку добро.

Пиење на вашите омилени пијалаци со сламка може да биде добар избор ако сакате да го зачувате здравјето на вашите заби, бидејќи течноста која ја консумираме влегува веднаш во грлото, со што се избегнува контактот со забите. Но постои проблем. Со оваа теорија не се сложуваат сите експерти. Напротив, тие сметаат дека со ова се зоглемува ризикот од кариес и расипување на забите, бидејќи она што го пиеме, а со тоа и шеќерите и киселините кои ги оштетуваат забите, се пренесуваат преку сламката.


Сите течности кои ги консумираме преку сламката доаѓаат во контакт со забите. Покрај тоа, оние кои сакаат да ги пијат своите пијалаци со сламка имаат поголем ризик од промени во устата, исто како и пушачите. Ќе имаат многу повеќе брчки и промени на кожата околу устата, тврдат козметичките стоматолози.