Категории

Зошто родителите во скандинавските земји ги оставаат децата да спијат на студот

Во скандинавските земји вообичаено е да се гледаат мали деца кои спијат на отворено дури и во средина на зимата. Иако нема многу студии за придобивките и опасностите од оваа практика, родителите чии бебиња често спијат на отворено тврдат дека забележале позитивни резултати.

1. На бебињата им е сè уште топло
Родителите забележуваат дека, иако надворешната температура може да биде ниска, нивниот приоритет е да се осигураат дека бебето е топло. Ова може да се постигне со облекување на детето во слоеви, и секогаш покривање со ќебе.

2. Посилен имунитет
Врз основа на набудувањата, родителите и претставниците на училиштата во скандинавските земји тврдат дека кога децата спијат на отворено, тие имаат помала веројатност да заболат во текот на зимата и да пропуштат часови. Во споредба со спиењето во затворено, забележано е дека спиењето на отворено поттикнува подобар сон и посилен имунолошки систем и дека бебињата се помирни. Родителите, исто така, забележале дека нивните бебиња кои дремат на отворено се поактивни и имаат подобар апетит.

3. Подолг сон
Според една студија спроведена во Финска, родителите откриле дека нивните деца спијат подолго ако се надвор. Дремнувањето на отворено траеше скоро три часа, додека дремењето во затворен простор траеше само еден час до два.

4. Училиштата ја поддржуваат оваа практика
Во земји како што се Шведска и Данска, училиштата ги охрабруваат децата да поминуваат што повеќе време играјќи надвор, но и да ги јадат своите оброци таму и да спијат попладне. Истражувањата покажуваат дека децата кои спијат на отворено имаат помала веројатност да се разболат и да го прескокнат училиштето затоа што бактериите и вирусите се повеќе склони да се шират во затворени простории. Постои изрека дека „малку чист воздух никогаш не повредува никого“, а Швеѓаните велат дека „нема лошо време, само лоша облека“.