Категории

РЕЦЕПТ: Монте торта – Кремаст вкус кој не се заборава

Чоколадната торта секогаш го подобрува расположението, а тортата Монте во три слоја е многу лесна за подготовка. Ако обожавате нутела и кремасти задоволства, тогаш оваа торта е вистинскиот избор за вас.

Иако се чини дека има премногу состојки, многу лесно се подготвува. Ако не сакате или немате лешници на рака, можете да додадете овошје, чоколадни чипови или можеби некои други ореви.

СОСТОЈКИ:

За бисквит

  • 150 гр лешници
  • 6 белки
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно

За кремот

  • 6 жолчки
  • 100 гр шеќер
  • 2 пудинзи од ванила
  • 2 лажици брашно
  • 250 гр путер
  • 100 гр шеќер во прав

За последниот слој

  • 200 гр нутела или кој било друг крем од какао
  • околу 150 гр бисквити од птибер
  • 100 гр чоколадо за готвење
  • 1 шлаг

ПОДГОТОВКА:

1. Ставете ги лешниците во рерна да потемнат, изладете ги и истријте ги со рацете додека не им падне кожата. Ставете ги во поцврста крпа и малку претепајте ги со кујнски чекан, но за да останат малку поголеми парчиња

2. За бисквит од белка од јајце, изматете во цврст снег, додадете шеќер и на крај лесно додајте го брашното и измешајте со миксер со најмала брзина. Обложете калап за торта со хартија за печење, па премачкајте со путер и посипете со брашно. Наредете ги исецканите лешници и внимателно распоредете ги врз нив белките. Потоа печете го околу 10 минути на 180 степени, додека не добие боја, а потоа извадете го и кога ќе се олади ставете го во фрижидер да се олади. Потоа свртете го бисквитот на плех, така што бисквитот е одоздола, а лешниците одозгора. Малку подигнете ја масната хартија и вратете го обрачот од калапот.

3. За кремот, загрејте 800 мл млеко со ванилин шеќер, а потоа додадете ја жолчката со шеќер. Додадете два пудинга од ванила, две лажици брашно и 200 мл млеко. Гответе го слаткарскиот крем, потоа изладете го и повремено извадете го и мешајте за да не се формира кора.

4. Добро стопете го крем маргаринот со шеќер во прав, па додајте го на целосно ладниот крем. Растопете го чоколадото во пароброд, додадете половина крем, а другиот дел од кремот останува жолт. Исто така загрејте ја нутелата и внимателно распоредете ја врз лешниците.

5. Скршете го бисквитот на неправилни парчиња и наредете над нутелата. Консумирајте колку бисквити ви требаат за да ја покриете целата површина. Потоа ставете жолт крем врз бисквитите и ставете го колачот да се олади преку ноќ во фрижидер. Кога ќе се олади, внимателно подигнете го обрачот и густо намачкајте со шлаг. Украсете по желба и уживајте во највкусниот вкус.

Добар апетит!

Прегледи:
964
Објавено на:
15.05.2021