Категории

3 неверојатни факти коишто можеби не сте ги знаеле!

Дали знаевте дека…

1. Ајфеловата кула расте во лето. Поради термичка експанзија, железничката структура на кулата може да се собира и да се шири со промената на температурите. Во топлите летни денови, кулата може да порасне за неколку инчи.

2. Најголемата пустина во светот е Антарктикот. Додека пустините често се поврзуваат со топли, песочни средини, најголемата пустина по површина е всушност студениот Антарктик.

3. Најголемото цвеќе во светот е паразитско растение. Rafflesia arnoldii, пронајдено во Југоисточна Азија, го произведува најголемиот цвет во светот. И покрај импресивната големина, тоа е паразитско растение без видливи лисја, стебла или корени.

Прегледи:
133
Објавено на:
28.11.2023