Категории

9 едноставни (но важни) совети за готвење што треба да ги знаете

Овие корисни совети ќе ви помогнат полесно да се снајдете низ кујната, особено ако сте неискусни на ова поле.

 

Наредете ги намирниците што ви требаат

Професионалните готвачи го користат овој систем – тие прво ги составуваат сите состојки од рецептот, делумно ги подготвуваат (како што се мерење и сечење) и ги ставаат блиску еден до друг. Овој систем е одличен совет за сите домаќинки, бидејќи помага при организирање. Ова ќе осигури дека не сте заборавиле никакви состојки и ќе ви заштедат време.

Зачинете убаво

Солта е клучен зачин ако сакате вашата храна да биде вкусна. Повеќето рецепти споменуваат кога треба да додадете сол, но златното правило е да додадете барем сол кога ќе почнете да готвите и повторно на самиот крај. Обидете се со храна често за време на готвењето за да видите дали сте ја зачиниле добро.

Користете соодветни прибор

Кога рецептот вели дека користите одреден вид тава, користете го. Ако имате само една тава или шерпа, важно е да купите неколку видови јадења за кои знаете дека секогаш ќе ви требаат и на тој начин ќе бидете подготвени.

Исушете го зеленчукот и месото пред да готвите

Ако печете месо што е влажно, нема да има добар вкус и нема да се пржи правилно. Месото секогаш исушете го со крпа, па ставете го во тава, тепсија… Истото важи и за зеленчукот.

Не преполнувајте ја тавата

Без разлика дали печете или пржете во тава (тепсија, шерпа…), важно е да не ги преоптоварувате со храна. Добро е храната да има простор за убаво пржење.

Фрлете ги зачините што го изгубиле мирисот

Мелените зачини брзо го губат мирисот, а со тоа и вкусот. Значи, ако вашиот зачин нема мирис, можете да го фрлите бидејќи нема да му даде вкус на јадењето.

Заштедете ја маснотијата

Пилешката маст е неверојатна работа, без разлика дали пржите кромид во неа, зеленчук или ќе ја намачкате на тост. Истурете ја во пластичен сад и чувајте ја во замрзнувач. Ова исто така важи и за сланина.

Како пилешката кора да е секогаш крцкава

Додадете многу сол на пилешкото и оставете го непокриено во фрижидер неколку часа пред да го испечете. На тој начин ќе добиете нај крцкава кожичка.

Користете замрзнувач

Веќе знаете дека останатата храна можете да ја оставите во замрзнувачот. Но, оставете место во вашиот замрзнувач за материјали што ќе ви го олеснат подготвувањето оброци. Замрзнатиот ѓумбир ќе остане свеж подолго и полесно ќе го изрендате. Можете да замрзнете доматна паста, чорби и сосови, а потоа да ги одмрзнете ако ви требаат за рецепт. Можете исто така да го замрзнете тестото за колачи и пити, белки и жолчки и да ги користите секогаш кога ви треба.

Прегледи:
633
Категории:
Гастрономија
Објавено на:
01.09.2020