Категории

Најстариот познат рецепт на светот е оној за пиво!

Дали знаевте дека… 

Најстариот познат рецепт во светот е рецептот за пиво. Овој рецепт којшто датира пред повеќе од 4000 години од Античка Месопотамија, бил испишан на глинена плоча откриена во регионот којшто сега е денешен Ирак. Има детални упатства за подготовка на пиво, вклучувајќи ги и количините за јачмен, пченица, мед, како и самиот процес на подготовка.

Овој древен рецепт дава фасцинантни сознанија за кулинарските практики и културното значење на пивото во древните општества.

Откривањето на овој рецепт за пиво ја нагласува неговата привлечност во историјата и неговиот статус како еден од најстарите и најомилените пијалаци во светот.

Прегледи:
59
Објавено на:
12.02.2024