Сите знаеме дека храната обезбедува хранливи и заштитни материи непоходни за раст и развој, но, исто така, храната претставува внесена енергија во организмот која служи за одржување на животните функции и функциите за работа.
Според нутриционисите, треба редовно да внесувате разновидна храна доколку сакате да ги сочувате здравјето и линијата. Сепак, и во најразновидната исхрана, постојат намирници кои нутриционистите никогаш не ги консумираат.
Нутриционистите не препорачуваат да се јадe хот дог. Местото во хот догот е обработено и полно со натриум.
Путерот од кикирики содржи масноти кои се здрави, а нивното отстранување се врши со додавање на разни шеќери и адитиви.
Алфредо сосот кој се додава во тестенини е комбинација од путер и многу пармезан. Според нутрициониситте тој претставува „срцев удар сервиран во чинија.“
Кашкавалот во кесички е индустриски преработен, неприроден производ кој има многу екстракти и хемикалии.
Нутриционистте не препорачуваат да се пијат коктели. Имаат толку калории колку цел оброк, а не носат никаква корист и ситост.
Црвеното месо е исто на лисатата на продукти кои не треба да се консумираат. Тоа е тесно поврзано со појавата на воспаленија, а и го зголемува ризикот од срцев и мозочен удар.