Идеални за празнична трпеза
Медењаците се одличен избор за целото семејство, бидејќи тие можат да стојат подолго време, а вкусот ќе ве воодушеви.
Состојки:
- 2 јајца
- 250 грама шеќер
- 30 грама марципан
- 50 грама кора од лимон
- 250 грама брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1 лажичка зачини за медењаци
- 1 белка
- малку сол
- 200 грама шеќер во прав
Подготовка:
Со миксер матете ги јајцата и шеќерот околу 5 минути за да се формира пенеста смеса. Ситно изрендајте го марципанот и исечете ја кората од лимон и додадете ги во пенестата смеса. Измешајте го брашното, прашокот за пециво и зачините. Додадете ги во смесата и замесете меко тесто. Посипете со брашно на работна површина. Формирајте од тестото 60 до 70 топчиња со дијаметар од околу 3 см.