Доколку обожавате да подготвувате необични слатки, сигурни сме дека ќе ве воодушеват турските палачинки.
Слаткото задоволство е многу лесно да се направи, но важно е да се следи секој чекор во подготовката.
Подолу откриваме како да го подготвите овој прекрасен десерт.
Подготовка:
Заменете го тестото за палачинки. Пржете 16 дебели палачинки од масата.
На секоја палачинка намачкајте путер и посипете ги со трошки од бисквити.
Сега направете полнење на овој начин: ставете 5 жолчки и 50 гр шеќер со мирис на ванила во тенџере и изматете сè додека не стане пенесто.
Додадете 50 гр изматен путер, 50 гр брашно и цврст снег од 5 белки. Се става во тава за торта и се става еден ред крем во неа и се ставаат четири неотпакувани палачинки една врз друга.
Посипете ја секоја од овие четири палачинки со шеќер и мелени ореви. Истурете го филот врз четвртата палачинка и повторувајте сè додека не се потрошат сите 16 палачинки. Ставете го филот над последната палачинка.
Ставете го калапот во рерна и печете ги палачинките половина час.