Рецептот за дополнителни кремасти пржени јајца стана хит на интернет, а оние кои го пробаа тврдат дека не пробале ништо подобро.
Кенџи Лопез-Алт, американски готвач, сподели на Интернет рецепт од само три чекори за совршени изматени јајца. Една состојка што ја менува целата приказна, открива тој, е скроб. Само мала количина скроб ќе спречи јајцата да пресушат и да останат тврди – напротив, тие ќе бидат меки и сочни.
СОСТОЈКИ:
- 4 лажици ладен путер
- 4 јајца
- малку сол
- 2 лажички скроб – може да биде пченка, компир или тапиока
ПОДГОТОВКА:
1. Кога станува збор за подготовка, Кенџи препорачува да го изматите скробот со една и пол лажица вода за да се стопат грутките.
2. Потоа додадете половина од количината путер, јајца и сол и промешајте сè додека не добиете хомогена смеса.
3. Загрејте една лажица вода во тава на средна до висока топлина, додадете две лажици путер и почекајте да се формира пена, околу 10 секунди.
4. Додадете ја смесата со јајца, потоа свртете ги и распаѓајте ги јајцата околу две минути. Послужете веднаш додека е топло.
Пријатен апетит!