Категории

РЕЦЕПТ: Капучино Павлова – Десерт кој се топи во уста

Познатата торта Павлова е создадена во чест на балерината Ана Павлова на почетокот на 20 век. Затоа е бела, нежна, поетска, исто како оваа руска балерина која стана легенда за време на нејзиниот живот.



Колачот направен во својот дел е најпознат десерт со кори од меринги или меринг, а рецептот е прилично едноставен бидејќи се состои од само неколку состојки. Секако, како што обично се случува, сите познати десерти имаат свои варијации, а исто така и оваа изведена од славниот готвач Најџел Лосон. Пробајте, ќе бидете воодушевени.

СОСТОЈКИ:

  • 250 гр шеќер во прав
  • 4 лажички мелено инстантно кафе еспресо (не гранули од инстант кафе)
  • 4 белки
  • малку сол
  • 2 лажички пченкарно брашно
  • 1 лажичка оцет од бело вино
  • 300 мл павлака со маснотии
  • 1 лажичка какао

ПОДГОТОВКА:
1. Загрејте ја рерната на 180 ° C и обложете ја тавата за печење со хартија за печење. Со помош на молив нацртајте круг на хартијата со дијаметар од 23 см.

2. Во мал сад измешајте шеќер и кафе и оставете ги настрана.

3. Во чиста чинија (која по желба може да се премачка со кујнска крпа натопена во оцет), изматете ги белките со малку сол додека не добиете меки врвови. Продолжете со мешање и постепено додавајте мешавина од кафе и шеќер.

4. Кога смесата ќе се соедини и површината на маренги е мазна и цврста, со лажица се мешаат во пченкарно брашно и оцет.

5. Со помош на лажица, истурете ги топчињата маренги во нацртаниот круг на хартијата за печење. Израмнете ја површината со шпатула и обликувајте во форма на сламена капа. Горната страна мора да биде рамна.

6. Ставете ја марената во рерна и веднаш намалете ја температурата на 150 ° C и печете еден час. Надворешната кора од меринг треба да биде само крцкава. Кога ќе се испече, исклучете ја рерната и оставете го бисквитот да се олади во рерна или надвор преку ноќ.

7. Кога бисквитот ќе се олади, извадете го заедно со хартијата и ставете го на голема чинија. Внимателно отстранете ја залепената хартија. Свртете го бисквитот.

8. Мешајте ја павлаката со целосна маснотија додека не се згусне и внимателно распоредете ја смесата над бисквитот. Лажирајте го какаото во прав преку ситно сито или цедилка за чај и украсете ја тортата. Дизајнот треба да личи на капучино.

Добар апетит!

Прегледи:
789
Објавено на:
29.03.2021