Зелените палачинки се исклучително вкусни и здрави, а на пролет можат да бидат ризница на многу важни елементи потребни за организмот, како што е железото. Затоа, одете на пазар или во природа и послужете со треска, спанаќ или зелена боја.
Ако сè уште не сте ги откриле придобивките од Сремуша, крајно време е да го промените тоа! Ова диво јадење растение најчесто се користи во супи и салати, но од него можете да направите и вкусни палачинки. Овој кромид е познат по своите лековити својства: го намалува крвниот притисок, богат е со витамин Ц, спречува акумулација на холестерол во крвта, го стимулира срцето, помага во нормализирање на метаболизмот итн.
СОСТОЈКИ:
- 200 гр сенф, спанаќ или зелка
- 2 јајца
- 2 дл вода
- 200 гр брашно
- сол
- крем сирење или намачкајте по желба
ПОДГОТОВКА:
1. Во блендер или со миксер за стапчиња, исечете го кромидот со вода една минута или две додека не добиете целосно зелена течна смеса.
2. Во сад изматете ги јајцата со брашното и додадете ја зелената смеса (тестото треба да изгледа малку подебело отколку за класичните палачинки), а потоа додадете сол.
3. Печете ги палачинките и пополнете ги со крем сирење во кое сте измешале неколку лисја сецкан сремуш или со солен намаз по желба.
Добар апетит!