Овој десерт е толку едноставен и толку сложен по вертикалата на својот вкус. На почетокот, црвена кисело-слатка, проследена со ситна бела павлака и отвора срце во кое се кријат ароми на ванила и сите нијанси на кафе.
Пробајте го за викенд, послужете во чаши, воодушевете ги децата и гостите.
СОСТОЈКИ:
- 2 чаши еспресо
- мелени зрна кафе
- 2 дл павлака
- 2 јајца
- 0,3 стапчиња ванила
- 0,03 л ликер од кафе
- 50 гр шеќер
- 150 гр замрзнати цреши
ПОДГОТОВКА:
1. Изматете ја павлаката до 70 проценти, за да не биде целосно изматена. Направете еспресо или некој друг вид кафе и додадете ликер за кафе и мелени зрна кафе. Оставете да се олади.
2. Растворете го шеќерот во 50 ml вода, загрејте го до вриење и додадете ја ванилата. Одделете ги белките и жолчките и изматете го снегот, додека нежно мешајте, додадете го малку ладениот шеќерен сируп. Измешајте шлаг со белки, додадете го ликерот за кафе и нежно измешајте со шпатула.
3. Замрзнатите цреши растопете ги со 100 грама шеќер и оставете ги да се изладат.
4. Истурете ја мусата во чаши и ставете ја во фрижидер да се излади, додадете ги изладените цреши и украсете со зрна кафе, бисквити и свежа нане.
Добар апетит!