Rösti е многу едноставно, оригинално јадење од компир во Швајцарија. Тоа било измислено од земјоделци, за кои тоа било секојдневен појадок.
Првично потекнува од кантонот Берн, а потоа се шири низ цела Швајцарија. Оригиналноро рошти се прави од посебна разновидност на рошти од компир. И на него се додаваат само сол и путер. Тие обично го комбинираат со пржено јајце одозгора. Доколку сакате да го пробате овој едноставен рецепт, ви донесуваме мерки за една личност.
СОСТОЈКИ:
- 2 компири со средна големина
- малку путер
- малку сол
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Измијте ги компирите (по можност да се од бела сорта). Може да ги сварите на половина (да бидат цврсти), да ги оладите, да ја излупите кората, па да ги изрендате. И можете веднаш да ги излупите и да ги изрендате. За решетки, користете поголеми заби на стандардна машина за редење.
Зачинете го ренданиот компир по вкус и измешајте. Се топи малку путер во тава. Можете да користите друг вид маснотии ако сакате. Наредете ги компирите во тава и месете да бидат како палачинка. Остатокот треба да биде дебел околу 1 см, така што ќе може лесно да се пече, од двете страни. Соодветно на тоа, изберете тава со соодветна големина.
Добар апетит!