Многу луѓе имаат омилен појадок со јогурт или кафе, а познато е дека кроасаните доаѓаат од Франција. Подготвени се во различни варијации, а полнењето зависи од афинитетот, така што некои луѓе сакаат празни, други полнети со сирење, сирење, шунка, чоколадо, џем..
Постојат многу начини на подготовка, а денес ви донесуваме поедноставен рецепт за фантастични, меки кроасани. Според овие мерки, ќе добиете приближно 20 помали кроасани, што зависи од големината на триаголниците што ќе ги направите од тестото.
СОСТОЈКИ:
- 600 гр мазно брашно
- 10 гр сув квасец
- 3 ванилин шеќери
- 75 dcl масло
- 2,25 dcl млако млеко
- 1,5 дкл млака вода
- 1,5 лажички сол
- 150 гр путер
- 1 јајце за обложување
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Ставете го путерот во замрзнувач најмалку еден час. Месете го тестото од сите состојки, освен путерот и јајцата и оставете го покриено со крпа додека не се зголеми двојно. Измешајте, растегнете го што е можно потенко, изрендајте го путерот над тестото и превртете го како ролна.
Со помош на оклагија измазнете го тестото така што ќе изгледа како лента. Исечете триаголници, пополнете по желба и завиткајте ги ролните. Премачкајте со јајце и оставете да стаса уште 40 минути. Печете во рерна загреана на 200 ° C додека не порумени.
Добар апетит!