Категории

Диета за пролетна детоксикација – Како да го исчистите организмот

Ако во последно време јадете премногу, не треба да го намалите бројот на оброци за почеток, туку да ги поделите на неколку помали делови и да го намалите внесувањето на рафинирана храна богата со вишок маснотии и калории, како што се колачи, масни и солени печења и калорични салати со додатоци и додатоци како млеко и мајонез.

Белиот шеќер, производите од бело брашно, солта и нездравите масти се особено штетни за нашето тело, бидејќи создаваат слуз во организмот, дебелеат и го оптоваруваат варењето на храната. Обично посегнуваме по таквата храна кога сме многу гладни и повеќе не ни е гајле што јадеме. На пример, за појадок, земете малку овошје или овесна каша со суво овошје, што ќе го стимулира варењето и ќе ги елиминира штетните работи, и повторно ќе бидете сити долго време, бидејќи бавните јаглехидрати од кашата и овошјето полека ќе се ослободуваат до ручекот .

За закуски, се препорачува да се консумира малку овошје или овошен сок или лесен јогурт, а за ручек и вечера варено посно месо или риба, лесна супа, многу салата и скромен додаток на јаглени хидрати. Ако почувствувате, после многу јадење, замор, болки во мускулите, имате проблеми со варење, алергии, грчеви, напади на жолчни камења, болна менструација, првут и вагите покажаа колку вишок килограми, секако, потребна ви е детоксикација.

Постојат различни програми за детоксикација кои траат од еден ден до неколку недели. Ако сте почетник, најдобро е да започнете со обична детоксикација.

Овој вид отстранување на штетни работи не бара, скоро и да нема придружни симптоми, а програмата може да се спроведе секогаш кога ќе почувствувате потреба. Диета за детоксикација:

* Станување – чаша топла вода и сок од половина лимон

* Појадок – една чинија со разни овошја и една лажица овесна каша

* Ужина – едно овошје како што се портокал, јаболко, круша, грејпфрут

* Ручек – една чинија варен зеленчук и месо (риба), лажица интегрален ориз или компири

* Ужина – еден суров или варен морков или ситно цвекло, целер, брокула

* Вечера – исто како ручек

* Важно е да пиете многу негазирана вода и билни чаеви, приближно 2 литри на ден

Прегледи:
605
Објавено на:
20.04.2021