Палачинките Дорајаки се традиционален деликатес во Земјата на изгрејсонцето. Овие се помали и подебели палачинки кои се јадат како сендвич во Јапонија – слатка паста од грав азуки се шири помеѓу две меки парчиња и се сервира на тој начин.
Но, ако ја немате овој јапонска деликатес при рака, исто така ќе ви служат и традиционални намази за палачинки како џем од цреша или нутела.
СОСТОЈКИ:
- 150 гр брашно
- 110 гр шеќер
- 3 лажици вода или млеко
- 2 големи јајца
- 1 лажица мед
- 1 лажичка сода бикарбона
- растително масло за пржење
- намаз по желба
ПОДГОТОВКА:
1. Измешајте јајца со шеќер и мед и изматете додека не се запени.
2. Растворете сода бикарбона во вода или млеко. Добро промешајте и истурете ја смесата во јајцата.
3. Брашното просејте го и постепено додавајте го на јајцата додека мешате додека не добиете мазна смеса.
4. Загрејте тава со малку растително масло и додадете ја смесата за палачинки – направете круг со дијаметар до 10 сантиметри.
5. Печете ја палачинката додека не почнат да се појавуваат меури на површината. Превртете ја палачинката и печете додека не добие убава златно-кафеава боја од двете страни.
6. Повторете го процесот додека не се потроши смесата.
7. Ако сакате, ставете го намазот великодушно помеѓу две палачинки, а потоа послужете топло.
Добар апетит!