Пржените тиквички се омилена храна на многу луѓе. Сепак, многумина избегнуваат да ги подготват од две причини – првата е што по пржењето во масло, куќата не мириса многу убаво, а сите веќе знаеме дека процесот на подготовка не е здрав. Зошто тиквичките подготвени во рерна се спас?
СОСТОЈКИ:
- 2 поголеми тиквички
- 3 чешниња лук
- 1 лажица сол
- 1 лажица сода бикарбона
- 2 јајца
- 5/6 лажици брашно по ваш избор.
ПОДГОТОВКА:
1. Излупете ги тиквичките и изрендајте ги. Додадете сол, промешајте и оставете околу 10 минути да остави течноста да тече. Ситно исецкајте го лукот.
2. Откако ќе се смират тиквичките, исцедете ги со рацете, а потоа додадете сецкан лук, сол и сода бикарбона. Додадете ги јајцата, па комбинирајте ја смесата.
3. На крај додадете го брашното. Колку добро ќе ги исцедите тиквичките зависи од тоа колку брашно ќе ви треба тука. Истурете постепено до саканата густина.
4. Вклучете ја рерната на 200 степени. Земете мешавина на плех обложен со хартија за печење и формирајте хамбургери. Намалете ја рерната на 180 степени и печете 20 минути.
Добар апетит!