Летото доаѓа, а првата асоцијација со најжешките сезони е сладоледот! Овошен, крем, ванила, чоколадо, не можете да им одолеете, а богатата понуда на пазарите и на улица нè тера да пробаме нови вкусови повторно и повторно.
Нема грешка во изборот на каков било сладолед, велат многумина. И, како да направите сладолед сами без грешка? Еве неколку идеи и совршени рецепти за домашен сладолед:
Старомодна ванила
Добриот, стар сладолед од ванила е нешто што може да послужи како основа за разни вкусови и адитиви, исто така е одлично ако се консумира самостојно. За вистински и квалитетен сладолед од ванила, препорачуваме да барате домашни и проверени јајца и вистинска ванила (во стапчиња или тегли).
Потребно е:
- 3 жолчки
- Шеќер по вкус (минимум 150g)
- Полномасно млеко 1л
- Павлака за млеко 500мл
- Екстракт од ванила или зрна ванила.
Измешајте ги жолчките и шеќерот во сад со средна големина и мешајте додека не стане светло жолта, компактна маса. Во друга мала тенџере, загрејте го млекото заедно со павлаката за готвење на умерена топлина додека не почне да крчка. Потоа постепено додавајте го загреаното млеко во тенџерето со мешавината на јајца и шеќер и постојано мешајте. Вратете сè заедно во шпоретот да се загрее додека не ја достигне температурата пред да зоврие и веднаш извадете ја смесата од оган.
Истурете го кремот во херметички затворен контејнер и чувајте го во фрижидер додека не се олади, колку подолго ќе се излади кремската основа, толку ќе биде крем вашиот сладолед. Само кога ќе се олади, додадете ванила во смесата и измешајте со миксер. Сладоледот е подготвен и подготвен за замрзнувачот, а во него можете да додадете и рендано чоколадо или овошни состојки.
Сладолед без шеќер
Ако водите поздрав начин на живот и внимавајте да не внесувате премногу шеќер, овој сладолед е вистинскиот избор за вас и многу лесно се подготвува.
Потребно е:
- јогурт 200-300 мл
- 3 зрели банани
- со 2 лажици
- замрзнат плод по ваш избор
- арома на ванила 1 лажица масло
Бананите добро изгмечете ги со вилушка, а потоа додадете арома на мед, јогурт и ванила. Комбинирајте сè добро во мешалка или миксер, и ако сакате посладок вкус, слободно додадете повеќе мед. Истурете половина од смесата во сад, потоа исечкано овошје по ваш избор, па преку другата половина од смесата. Може да го посипете со рендано чоколадо, а уште поинтересно ќе биде ако смесата ја поделите на пластични чаши, па добиете „сладолед по парче“.
Млечен сладолед
Сладолед што се прави многу брзо, но не се препорачува за луѓе алергични на лактоза. За другите – уживајте:
- 400 мл течен јогурт
- 400 мл грчки јогурт
- 500 мл слатка павлака (најдобра млечна)
- 400 гр шеќер во прав
- додатоци по желба
Сладоледот има во изобилство и можете да го поделите на помали чинии, а потоа додадете состојки како мелени бисквити, ореви, чоколадо, кокос.
Измешајте течен и цврст јогурт со шеќер во прав и промешајте со вилушка или размахване. Слатката павлака изматете ја со миксер, но стојте на половина за да не биде премногу цврста. Додадете ја првата мешавина на неа и промешајте уште малку. Истурете го сладоледот во сад, ставете го во замрзнувач 2 часа и по тој период извадете го и измешајте го повторно. На тој начин ќе го скршите мразот што го фативте и ќе добиете кремаста текстура.