Категории

РЕЦЕПТ: Традиционална домашна пита по рецептот од нашите баби

Изгледа прекрасно, се подготвува лесно, а нејзиниот вкус е врвен.

Можеби ви изгледа чудно, бидејќи оваа пита бара да зготвите брашно, но ова едноставно јадење ќе ве освои и честопати ќе го направите. Оваа необична пита не се подготвена долго време.

СОСТОЈКИ:

  • 1 кг брашно
  • 750 мл вода
  • 2 лажички сода бикарбона
  • малку масло
  • 2 јајца
  • СОЛ
  • сирење фета

За прелив:

  • 4 јајца
  • малку сирење
  • 200 мл павлака за готвење

ПОДГОТОВКА:

1. Додадете вода во шерпата, солта, потоа додадете сода и почекајте да зоврие. Потоа додадете брашно и промешајте.

2. Изматете го пареното тесто и додадете ги јајцата и маслото. Измешајте и поделете на три дела.

3. Ставете еден дел од тестото во подмачкана тава и расукајте го со рацете, ставете го преку сирењето, па другото тесто, расукајте го повторно со рацете, а потоа и третото тесто. Може да намачкате друго тесто пред да започнете да го ставате сирењето. Исечете ја питата на коцки.

4. Измешајте ги јајцата, преостанатото сирење и павлаката за готвење, а потоа прелијте ја питата. Печете во загреана рерна на 180 степени 25‒30 минути.

Пријатен апетит!

Прегледи:
657
Објавено на:
25.06.2021