Категории

РЕЦЕПТ: Рафаело торта – Летен десерт со незаборавен вкус

Дали сакате да ги импресионирате гостите кои сакаат кокос или можеби се почастуваат себе си и вашите најблиски? Нема да погрешите со оваа кокосова торта. Ќе ви донесе целосно задоволство со секој залак.

СОСТОЈКИ:

За кора

  • 6 белки
  • 130 гр шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 130 гр.кокос
  • 1 лажица прашок за пециво


За обложување

  • 260 мл крем за готвење
  • 220 гр бело чоколадо
  • 130 гр излупени мелени бадеми

За крем

  • 1/2 л млеко
  • 80 гр шеќер
  • 1 пудинг од ванила
  • 6 жолчки
  • 70 гр путер
  • 250 гр шлаг

ПОДГОТОВКА:
Прво изматете ги белките со миксер, па додадете шеќер и жолчки, потоа брашно, кокос и прашок за пециво.
Поставете кружен калап со хартија за печење, истурете ја смесата и печете на 160 ° С.
Печена кора, кога ќе се излади, се сече на два дела.

Ставете го кремот за готвење во соодветен сад и загрејте го, кога е врело (скоро до вриење), ставете бело чоколадо и мелени бадеми. Добро промешајте и оставете да се излади.

Загрејте го млекото со шеќер, но пред тоа одделете мала количина, на пр. 1 дл, и измешајте го со пудингот и жолчките, а потоа сварете го во преостанатото млеко. Мешајте додека не се згусне, а потоа се лади малку, а во млакиот крем додадете путер.
Добро изладете го кремот, а потоа измешајте во шлаг сладок крем.

Тортата сепак треба да ја распоредите по овој редослед: кора, облога од бадем, крем, кора, облога од бадем и на крај крем.

Украсете ја тортата по желба.

Пријатен апетит!

Прегледи:
608
Објавено на:
11.07.2021