Почнувајќи го утрото со ваков оброк, нашето тело може да го толкува тоа само како благослов. Нема ништо лошо во свежото вкусно овошје и млеко. Во последно време семето чиа стана популарно ,но најдобрар е чиа пудингот за кој ви оставаме рецепт подолу.
Состојки: кокосово (или кравјо) млеко, овесна каша, чиа семе, една банана, капини, мед (или некој друг засладувач)
* количината на млеко е произволна, ако се случи мешавината да биде премногу тенка , само додадете повеќе семе од чиа за да ја апсорбира вишокот течност
Подготовка:
Бел дел: ставете млеко, лажица овесна каша, лажица семе од чиа, лажица мед и банана во мешалка . Мешајте сè додека бананата не создаде кремаста текстура. Наполнете ги чашите до половина со добиената маса и оставете ги во фрижидер 30-40 минути.
Црвен дел: ставете млеко, лажица семе од чиа, лажица овесна каша, лажица мед и капини / малини / цреши или мешавина од овие три плодови во мешалка . Промешајте сè и прелијте го со претходно затегнатиот бел дел. Оставете го пудингот во фрижидер преку ноќ. Подготвено е за консумирање следното утро.