Чоколадниот фонтан е навистина уникатен десерт. По сечењето, од него се растекува вкусна, чоколадна маса.
Состојки:
- 50 гр. мек путер
- 100 гр. темно чоколадо
- 4 лажици шеќер
- 2 јајца
- малку сол
- 1 лажица брашно
Чоколадниот фонтан е десерт кој сигурно ќе ги израдува вашите најблиски. Иако е многу елегантен колач, не бара многу подготовка или скапи состојки – во овој случај неговата едноставност лежи во неговата сила. Највкусен кога е попрскан со шеќер во прав и сервиран со свежи малини.
Како да направите совршен чоколаден фонтан?
Намачкајте го калапот со путер и посипете го со брашно. Загрејте ја рерната на 200 степени. Стопете го путерот на пареа. Додадете го исецканото чоколадо и измешајте. Изматете ги јајцата, додадете шеќер и сол и промешајте додека убаво не се соедини. Додадете го брашното, па растопената чоколада и повторно промешајте. Истурете ја масата во калапот и ставете да се пече. Печете 8 минути.
Извадете од рерната и оставете да отстои 2 минути. Ставете го на чинија за сервирање и посипете со шеќер во прав. Пријатно!