Денес на интернет ќе пронајдете многу различни реклами и препораки за тоа кои природни состојки се идеални за нега на косата. Она што е фасцинантно е тоа што некои намирници секојдневно ги користиме без да го знаеме нивниот целосен потенцијал. Ова се само некои од намирниците кои секојдневно ги користиме во нашата исхрана, а кои можат да ја уништат нашата коса.
Кромид
Сок од свеж кромид може да предизвика воспаление на скалпот, особено ако имате рана на кожата. Мирисот е толку силен што е тешко да излезе од косата покрај бројните миризливи шампони и балсами.
Јајца
Кога за подготовка на маска за коса се користат белките, косата треба да се измие со ладна вода. Белката од јајцето воопшто не може да продира низ влакната, а и миризбата не е толку добра.
Сода бикарбона
Ако ставате сода бикарбона на косата ќе ја оштетите, бидејќи ќе ја нарушите природната pH вредноста на косата.
Масла – кокосово, рицинусово…
Кога редовно користите масни маски, скалпот станува, исто така, масен, а косата се суши побрзо. Маслата ја вадат и бојата за косата, па треба да ги избегнувате доколку ја бојадисувате косата.