Категории

Интересни факти за 29 февруари!

Годината во којашто месецот февруари има 29 дена се нарекува престапна.

Што се асоцира со овој ден?

  • Во многу култури овој ден е поврзан со традиции и суеверија. Една таква традиција е дека жените можат да ги запросат мажите на овој ден, наместо обратно. Се верува дека оваа традиција потекнува од 5 век од Ирска.
  • Престапниот ден постои за да нашиот календар се усогласи со вртежите на Земјата околу Сонцето. За целосна ротација потребни се околу 356, 2422 дена, така што на календарот се додава дополнителен ден за да се надомести ова несовпаѓање.
  • Се додаваат и престапни секунди во Координирано универзално време (UTC) за да се земат предвид малите варијации во ротацијата на Земјата. Сепак, престапните секунди се многу поретки и се додаваат еднаш во неколку години.
Прегледи:
144
Објавено на:
29.02.2024