Категории

Како да го подобрите квалитетот на вашиот брак

Само затоа што во вашите завети кажавте „и во зло“ не значи дека треба да го земеме како изговор да бидеме „полоши“ во нашиот брак.

Морам да ве предупредам, пред да прашате, обидете се да бидете скромни. Ова се длабоки прашања што треба да ги поставите на вашиот сопружник. Некои одговори можеби нема да ви се допаднат, некои може да ве изненадат. Но, на крајот, ова може многу да влијае на вашиот брак со тоа што ќе го подобри.

Пред да прашате, застанете малку и прочитајте ги прашањата и описите. Целта на прашањето не е да создадете кавга во вашите домови, туку да создадете интимност. А нечесното испрашување сигурно прво ќе ве испровоцира.

1. Дали ти треба нешто од мене како брачен другар што не ти го давам?
Сега, седнете и слушајте без прекин. Ако ве навреди тоа што го кажуваат, застанете и размислете пред да одговорите. Поставивте прашање давајќи му на вашиот сопружник впечаток дека може доволно да ви верува за да биде искрен со вас. Она на што тие реагираат може да боли, но се надевам дека нема да кажат дека тоа не е нивна потреба.

2. Дали нешто што го правам те повредува?
Ова прашање може малку да боде. Но, што ако одговорот е нешто што никогаш не сте го очекувале? Нешто што го правите, а со години тивко влијае на вашиот сопружник. Може да биде начинот на кој зборуваме за нив или да имаме мали коментари кои би ги поткопале. Може да биде име кое на шега го нарекувате вашиот сопружник што ги прави несигурни. Што и да е, слушајте и направете промена. Се венчаваме со сопружниците затоа што ги сакаме, сакаме да остариме со нив.

3. Дали има нешто што порано го правев што би сакал сè уште да го правам?
Има толку многу работи кои влијаеле на нашиот сопружник да го помине остатокот од својот живот со нас. Но, како што старееме, сите се менуваме. Престануваме да правиме стари работи за да пробаме нови, нели? Но, може да има нешто што му недостига на вашиот сопружник во вас и што сè уште му треба. За нив не е непрактично да сакаат нешто што веќе го поседувате или сте им покажале дека можете. Дали може да има повеќе романса? Повеќе состаноци? Рачно напишани писма? Како и да е, ако тоа е нешто за што сè уште сте способни, зошто да не го пробате? Запомнете дека крајната цел е да го подобрите вашиот брак.

4. Што би промениле во нашиот сексуален живот?
Сигурно знаевте дека ова доаѓа, нели? Добро е овде да давате креативни одговори! Ова е еден од, ако не и најинтимниот дел од вашиот брак. Значи, сигурни сме дека ова е чувствителна тема. Запомнете, жените и мажите се градат поинаку. Сопругата може да одговори дека не сака толку многу да има секс, додека сопругот може да одговори дека вие немате доволно секс. Ние сме сосема различни. Но, добрата работа во бракот е компромисот. Најдете се на половина пат, буквално да ги исполните двете ваши потреби.

Прегледи:
586
Објавено на:
25.03.2022