Категории

Како да се поставите спрема нарцисоидна личност и да се заштитите навреме

Веројатно сте запознале нарцисоидни луѓе некаде во животот – тие можат да бидат колеги, пријатели, роднини, шеф. Врската со нарцисите може да биде токсична и често емпатичните или премногу чувствителните луѓе остануваат разочарани и повредени по оваа врска.

Нарцисите често користат манипулации и разни техники за да го добијат она што го сакаат, а нивната главна цел е да бидат супериорни. Тие не бираат средства за постигнување на таа цел – се хранат со туѓа енергија и секогаш се трудат да бидат во центарот на вниманието. Како да се заштитите од нарциси – еве неколку едноставни техники кои можат да помогнат:

– Не дозволувајте токсичниот нарцис да ви се приближи премногу

– Не дозволувајте тоа да ви влијае, да ве промени и да ви го загрози расположението

– Покажете дека не дозволувате да ве загрози

– Нека се знае дека вие управувате со вашиот живот

Научете како да воспоставите врска со нарцис:

1. Јасни граници и почитување на нив
Поставете растојание во сè: физичка, ментална, информативна смисла. Бидете јасни за вашите граници. Кога ќе воспоставите јасни граници и не се откажувате од нив, нарцисот ќе сфати дека не може да влијае на вас.

2. Игнорирање
Ако забележите дека нарцисот се заканува, една од работите што најмногу ќе ве заштити е да го игнорирате. Најважно за нарцисот е да биде во центарот на вниманието, се плаши да не биде невидлив. Покажете дека не сакате да ја играте неговата игра и да му дадете моќ, тогаш тој ќе се откаже од манипулациите.

3. Рационално анализирајте го секој негов збор и однесување
Веднаш обидете се да ги разберете мотивите, идентификувајте ги манипулациите. Не одете од рационална перспектива, обидете се да ја контролирате ситуацијата.

Прегледи:
437
Објавено на:
23.12.2021