Категории

Како мудро да им се спротивставите на токсичните личности

Дури и кога мислите дека некои токсични луѓе го напуштиле вашиот живот, сосема е сигурно дека доаѓаат други, можеби и потоксични. Познатиот швајцарски психијатар Зигмунд Фројд рекол – ако немате криминалци околу вас и ако сите зборуваат само добри работи за вас, тогаш сигурно повеќе не сте на оваа земја. Колку и да се трудите, невозможно е целосно да ги избегнете токсичните луѓе, критичарите, манипулаторите. Но, можете да им одолеете!

Овие цитати од Зигмунд Фројд можат да ви помогнат полесно да се спротивставите на лошите луѓе што ги среќавате во текот на вашиот живот:

1. „Подготвен сум да дадам потврден одговор на секое незгодно прашање што ме засега!“
Не обидувајте се да се оправдувате пред токсични луѓе. Човек кој се оправдува покажува дека нечии зборови го повредиле. Одговорете со еден збор, само кажете „да“ на нападите во ваша насока: ова нема да биде ваша исповед, тоа едноставно ќе го разоружа непријателот. Така покажувате дека не сте загрижени, дека зборовите на оваа личност воопшто не ве допираат. Тоа е најдобрата одмазда за таквите луѓе.

2. „Пред да си поставите дијагноза за депресија, погрижете се да не сте опкружени со будали!“
Нашата самодоверба не треба да се формира од туѓи мислења. Треба да го изградите цврсто на сопственото мислење за себе. Пред да слушате нечии критики и лошо мислење за вас, запомнете дека критичарите не се стремат кон најдобрите цели. Оние кои постојано ве критикуваат се обидуваат да се издигнат себеси. Пред да започнете да поставувате дијагноза, размислете дали навистина сте засегнати од негативните мислења на луѓето околу вас.

3. „Единствената личност со која треба да се споредувате сте вие ​​во минатото. И единствената личност од која треба да бидете подобри сте вие ​​во моментов“.
Не мора да бидете како некој, да бидете поуспешни, попаметни, побогати, пообразовани. Вие сте такви какви што сте и можете само да се споредувате со себе од минатото.

4. „Првиот човек кој фрли проклетство наместо копје, стана творец на цивилизираното општество“.
Во античко време, можело да се фрли копје на личност која по никоја дефиниција не сакала друга. Копјето може симболично да се протолкува како навреда. Тоа е всушност негативен израз на чувство и вие избирате дали ќе го прифатите или не. Некогаш личноста која е груба кон вас е едноставно преплавена со емоции, ги води своите внатрешни борби, што не го оправдува, но не ги сфаќајте нејзините зборови сериозно.

5. „Луѓето се поморални отколку што мислат и многу понеморални отколку што можат да замислат“.
Луѓето често ги забораваат своите постапки и ги осудуваат другите. Ако сретнете некој таков, само сфатете дека тој има поинаков поглед на светот од вас. Не дозволувајте нивните осуди или критики да ве погодат.

6. „Нашата сила е во слабоста!“
Секоја негативна забелешка е фокусирана на нашите слабости. Откако ќе си ги дозволиме овие слабости и ќе го прифатиме фактот дека ги имаме, стануваме неранливи. Односно, за да престанеме да не навредуваат туѓи навреди, најдобро е да прифатиме дека не сме совршени. Но, без разлика на нашите недостатоци, важно е да развиеме љубов кон себе.

7. „Ако му простите сè на мажот, со него е готово“.
Од гледна точка на психологијата, омразата е исто толку силно чувство како и љубовта. Сè додека со некоја личност сме поврзани со омраза, сè уште сме поврзани со него – на негативен начин. Меѓутоа, кога ќе се појави рамнодушност, тоа значи дека ја ослободуваме личноста од нашите животи.

Прегледи:
449
Објавено на:
25.04.2022