Категории

Како најголемите метрополи во светот ги добиле своите прекари – Зошто Њујорк е наречен „Големото јаболко“ а Париз „Градот на љубовта“

 Зошто Амстердам се нарекува Венеција на Северот, а Њујорк Големото јаболко?

1. Лондон – Стар чад
Лондон отсекогаш бил зачадено место, но големиот смог од 1952 година целосно го оправдал ова име. Пет дена последователно, воздухот беше толку загаден што уби повеќе од 4.000 луѓе. Лондон често се нарекува дождлив град, а локалното население најдобро знае дека е ретко да се напушти куќата без чадор.

2. Амстердам – ​​Венеција на северот
Главниот град на Холандија пресекува повеќе од 100 километри канали. Со оглед на овој факт, Амстердам често се споредува со најпознатиот каналски град, Венеција. Иако тоа беше единственото заедничко нешто, очигледно беше доволно за прекар.

3. Париз – Градот на љубовта
Париз беше првиот европски град кој користеше јавно осветлување, а поради раскошно осветлената Ајфелова кула, тој често се нарекува град на светлината. Се разбира, целиот град е идеален да помине време со партнер, па дури и за францускиот јазик се вели дека е јазик на убовта.

4. Ерусалим – Светиот град
Особено веројатно не е потребно ниту посебно објаснување тука. Ерусалим има големо значење и светост за сите три големи монотеистички религии: христијанството, јудаизмот и исламот. Некои од најсветите (аџилак) места од сите три религии може да се најдат токму во овој град.

5. Њујорк – Големото јаболко
Иако се сметаше дека овој прекар е постар, неодамнешните истражувања покажаа дека „Големото јаболко“ е заслужна за писателот Едвард Мартин, кој во својата книга го спомна сегашниот прекар на градот. Тој напиша дека граѓаните на другите градови ги сметаат жителите на ујорк за арогантни и алчни, нарекувајќи ги, меѓу другото, и големи скапани јаболка. И покрај ова, Њујорк денес е еден од најпопуларните туристички градови во светот.

6. Филаделфија – Градот на братската љубов
Вилијам Пен сакаше да воспостави место каде што секој ќе може да живее во љубов и хармонија. Значи, тој комбинирал два збора на антички грчки – „филос“, што значи љубов и „аделфос“, што ги преведуваме како брат. Така Филаделфија стана и остана град на братска убов.

7. Сингапур – Лавовски град
Зборот „Сингапур“ буквално е преведен од англиски како „Лав град“. Основачот на градот, Сер Стемфорд Рефлс, објасни дека го избрал ова име откако видел „мерил“ (мешавина од лав и сирена). Легендата е интересна, иако тука никогаш немало лавови или сирени.

8. Мумбаи – Градот на соништата
Мумбаи го заслужи ова име затоа што е најбогатиот град во Индија, па не е изненадувачки што многумина доаѓаат во него во потрага по подобра работа и живот. Некои се обидуваат да успеат на сите можни начини, а Боливуд се наоѓа тука.