Категории

Кое е највисокото дрво во светот?

Највисокото дрво во светот е „ЦРВЕНОТО ДРВО“ (Sekquoia sempervirens) кое расте во Калифорнија.

Ова дрво лесно може да достигне висина од 91 метар. „Црвеното дрво“ живее во просек 500-700 години иако се документирани дрвја стари 2000 год. Од националниот парк во Калифорнија се изјаснуваат дека висината која ја достигнува ова дрво е благодарение на поволните климатски услови кои ги има Калифорнија.