Категории

Која е симболиката на планетата ЈУПИТЕР

Јупитер, попознат како римски бог на правдата, во античка Грција се споредува со највисокиот бог Зевс, најмладиот син на титанот Хронос и неговата сопруга Реа. Седиштето на Јупитер беше на Олимп, од каде што често се спуштал меѓу мажите во форма на обичен човек или животно. Самото споменување на неговото име не поврзува со правдата, односно врховниот судија кој се стреми да создаде праведен, хармоничен и побогат живот.

Затоа не е изненадувачки што Јупитер е заштитник на божествените и човечките закони, сведок и чувар на заклетвите, оној што им дава моќ на кралевите и ги зајакнува редот и законот. Астрологијата го препознава Јупитер како означувач на мудроста, така што оваа најголема планета во Сончевиот систем исто така се смета за најмилосрден владетел на времето и честопати се нарекува голема среќа. Во хороскопот, исто како и во човечкиот карактер, се создава чувство и идеја за добрина, правда и морал. Симболично е претставена со полумесечина потпрена на хоризонталата на крстот, што нè води до заклучок дека во Јупитер Душата има надмоќ над материјалот. Затоа великодушноста, милоста и мудроста се обединети во него (Јупитер).

Првенствено, Јупитер е поврзан во астрологијата со големо знаење, материја во смисла на конкретна можност за стекнување богатство, но исто така е тесно поврзана со патувања, далечни земји и странство. Јупитер е исто така секој учител, гуру, свештеник, факултет, филозофија, религија, вера во добри, среќни околности; но во хороскопот, оваа добронамерна планета ги покажува сите оние кои се способни да заработат големи пари, како и сите повисоки делови од општеството, луѓе кои имаат титула, министри, адвокати, судии и слично.

Ден во неделата што одговара на Јупитер е четврток, боите се сина, жолта и виолетова, а материјалите што можеме да ги најдеме во природата вклучуваат аметист, сафир, калај и смарагд. Растенијата на Јупитер се високи дрвја, како кедар, даб, бидејќи оваа планета се смета за симбол на живот изразен во растителниот свет, како и мошус, шеќерна трска и лонбер. Од животните, му се припишуваат бик, орел, слон, елен и гулаб.

Јупитер одговара на Архангел Задкиел, кој се смета за архангел на слободата, добрината и благодатта. Тој ќе ви помогне да си простите на себе и на другите, и кога ќе ја достигнете слободата што ја носи простувањето, тоа ќе ве насочи кон вечна радост.

Прегледи:
797
Објавено на:
17.07.2021