Категории

Љубезните луѓе секогаш добиваат се: Како да станете пољубезни спрема другите

Во денешно време, тешко е да се остане позитивен и љубезен кон другите во негативна и стресна средина каде што владеат поларизации во општеството и луѓето лесно пишуваат грди и негативни коментари за другите на Интернет. Секој е толку зафатен и зафатен во својот живот што секогаш им е полесно да обвинат некој друг за своите проблеми.

Тие никогаш не мислат дека и другата личност има некои свои индивидуални проблеми со кои тие се борат. Можеби е вистинско време да се навратиме на уметноста на емпатијата?

Добрата вест е дека емпатијата може да се практикува и научи, според PsychologyToday. Според студијата што ја споменуваат, потребни се само неколку позитивни искуства за луѓето да станат поемпатични кон странците. Замислете каков би бил светот доколку сите станеме пољубезни еден кон друг.

Еве пет начини на кои можете да се оддалечите од негативните фрустрации и да станете пољубезни кон другите, дури и ако не се согласувате со нив.

Мислите имаат големо влијание врз нас, затоа потрудете се да забележите како реагирате на различни вести. На што прво помислувате кога ќе слушнете за неодамнешниот успех на личност која навистина не ви се допаѓа? Дали чувствувате завист, лутина, незадоволство? Дали мислите дека таа личност не го заслужила или нејзиниот успех го припишувате на некои други фактори како среќа, богатство или добри односи? Разберете дека токму таквите мисли можат да бидат гориво за да го разгори негативниот оган во вас. За да се запре ова, важно е да се препознаат таквите мисли; фатете се како го правите тоа. Кога ќе го направите тоа, имате моќ да одлучите да го запрете тој негативен наплив на мисли и да го промените.

Најдете позитивни работи околу вас
Дали постои песна или песна што ве прави среќни? Можете ли да наведете три работи за вашиот живот во кои уживате? Дали има луѓе во вашиот свет за кои се грижите со кои би можеле да се јавите и (позитивно) да разговарате за нешто? Обидете се да најдете убави и позитивни работи во вашата околина на кои можете да се фокусирате.

Научете да бидете објективни
Денес живееме во свет каде што е лесно да се изгубиш во морето на информации, дезинформации, полувистини и лаги – каде што секој мора да има силно мислење за секоја можна тема: од политика, религија до тоа како треба да се подигне твоето дете. Наместо да се лутите и вознемирувате поради такви работи, можеби е подобро едноставно да прифатите дека не можете да знаете сè; дека информациите што ги имате можеби не се секогаш точни или веродостојни. Не се откажувајте од потрагата по знаење, читање, истражување, но не верувајте во сè што читате – бидете критични и објективни!

Понекогаш најдоброто нешто што можеме да го направиме за себе е да се оддалечиме од луѓето на кои сме свесно или несвесно негативно погодени. Ако забележите дека некоја личност ве вознемирува или лути, само тргнете се од неа – одете на прошетка, вежбајте или најдете некој друг начин да се разнесете.

Направете нешто убаво за некого, дури и ако мислите дека таа личност не го заслужува тоа

Завршете ги вашите непријатели со добрина! Кога некој не е многу љубезен кон вас, не спуштајте се на неговото ниво, туку одговорете му со љубезност – пофалете го и посветете му внимание. На крајот на краиштата, сите ние се бориме со нашите демони – со сочувство и емпатија можеби ќе ви биде полесно да ја разберете другата личност, а со тоа да станете пољубезни кон нив.

Прегледи:
404
Објавено на:
02.02.2022