Категории

Мистериозни влијанија на полната месечина врз човековото тело – Како ни влијае?

Моќната Месечина не само што ги придвижува океаните и морињата, туку влијае и на нашето здравје и однесување Првата полна месечина годинава започна на 28 јануари, во 20 часот и 16 минути и еве што означува таа.


Античките народи и живот во хармонија со движењето на Месечината
Се чини дека големата тркалезна месечина има големо влијание врз нашето здравје, бидејќи веројатно веќе сте знаеле од училиште дека влијае на плимата и осеката. Во античко време, луѓето живееле во согласност со движењето на Месечината, па затоа бил направен лунарен календар за полесна навигација. Всушност, тие ја откриле врската помеѓу Месечината, природата и човекот. Влијанието на лунарните денови е многу важно, така што времето на сеидба и берба беше одредено врз основа на месечината. Вавилонците одбележале седумдневен период кој секогаш одговарал на едно лунарно мени. Кинезите прво го направија лунарниот, а потоа и земјоделскиот календар врз основа на движењето на Месечината и растот и развојот на растенијата, што сè уште се пренесува од генерација на генерација. Врз основа на лунарниот календар, се одредува најповолно време за земјоделска работа.
Таткото на медицината, Хипократ, особено го следел движењето на Месечината. Тој ги советувал своите студенти никогаш да не оперираат дел од телото управувано од соѕвездието низ кое Месечината поминува.

Што велат астролозите?
Астролозите, пак, велат дека Месечината владее со течностите на Земјата, а човечкото тело се состои од 80 проценти вода, така што сателитите на оваа Земја влијаат и на нас. Се верува дека бактеријата Ешерихија коли се размножува за време на полна месечина и предизвикува инфекција, но засега нема научна потврда за таа теорија. Исто така се верува дека Месечината влијае на сите течности, особено на нашата крв. За време на полна месечина, циркулацијата низ крвните садови е зголемена, а тоа, меѓу другото, го стимулира растот на косата. Крварењето е повеќе во овој период, но лекарите немаат објаснување за тоа.
Покрај Сонцето, Месечината има најсилно влијание врз животот на Земјата. Астролозите велат дека Месечината влијае на нашите чувства и дека сме несигурни, колебливи и вознемирени за време на полната месечина. Тие велат дека тогаш месечарите одат во сон и дека раните потешко крварат. Тоа е исто така ден за пост.

Астролозите исто така велат дека Месечината владее со течностите и лимфата во нашето тело, дигестивниот систем, левото око кај мажите и десното кај жените. Месечинскиот циклус на жени се совпаѓа со циклусите на Месечината, а периодот помеѓу зачнувањето и раѓањето одговара на периодот од девет лунарни месеци. Бидејќи човекот е дел од природата, се забележа врската помеѓу зачнувањето и Месечината, па затоа беше направен кинески календар за зачнување, кој беше пронајден во близина на Пекинг, во гробот на еден император. Календарот е стар околу 700 години, а со негова помош, полот на детето може да се претпостави врз основа на возраста на мајката и месецот во моментот на зачнувањето.

Докажано е дека болката предизвикана од камења во бубрезите се интензивира за време на полна месечина. Исто така, ментално болните се особено изложени на ризик во овој период.

Како Месечината влијае на спиењето
Во неодамнешните студии, истражувачите од Универзитетот во Базел во Швајцарија дојдоа до заклучок дека Месечината многу влијае на мене врз времетраењето и квалитетот на спиењето. Ова ги потврдува митските идеи дека некој не може да заспие „поради месечината“. Резултатите од истражувањето покажаа дека субјектите на истражувањето спијат 20 минути помалку во текот на целиот месец, а активноста на мозокот поврзана со длабок сон е намалена за 30 проценти. Исто така го намалува нивото на мелатонин, хормон кој го регулира спиењето. Овие податоци беа споредени со претходната студија во која учесниците се чуваа под вештачки светла, контролирана температура и без никаква можност за одредување на времето.

Научно истражување и античко знаење
Јохан Паунгер и Томас Поуп многу се занимаваа со влијанието на Месечината врз здравјето. Тие ја објавија книгата „Здравје и благосостојба во хармонија со фазите на Месечината“. Покрај различните традиционални верувања, книгата ги презентира наодите на современата наука. Тие наведуваат дека античките народи верувале дека бизнисот треба да се започне за време на фазата на новата месечина и дека тогаш може најлесно да се ослободат од лошите навики и пороци. Ова го усвоија и некои медицински установи за лекување на зависност, па затоа терапиите за ослободување на наркотици, цигари и алкохол беа започнати од администрацијата во тоа време, а статистиката вели дека резултатите се многу подобри. Периодот помеѓу полната и новата месечина е најдобар за чистење од токсини и слабеење. Во тој период треба да пиете билни чаеви, а масажите и дренажите имаат посилен ефект. Исто така беше забележано дека децата тогаш беа поуспешни. Голем број хирурзи знаат дека во оваа лунарна фаза, пациентите имаат помалку крварење, и лузни и раните побрзо зараснуваат.

 

Прегледи:
611
Објавено на:
29.01.2021