Категории

Неверојатно откритие во Египет – Совршено сочувана бремена мумија

Полските научници во четвртокот објавија дека ја откриле првата бремена египетска мумија во светот додека скенирале остатоци стари 2.000 години, чувани во Националниот музеј во Варшава.

„Сопругот Станислав, египетски археолог, и погледнавме рендгенски зраци и во стомакот на мумијата забележавме позната глетка за родителите на три деца – мало стапало!“ Марзена Озарек-Шилке, антрополог и археолог на Универзитетот во Варшава, изјави за новинарите. Понатамошната анализа го покажа целиот фетус. Научниците кои работат на Проектот за мумија во Варшава веруваат дека жената била на возраст меѓу 20 и 30 години и дека била бремена од 26 до 30 недела.

„Не знаеме зошто фетусот не беше отстранет од починатиот за време на мумификацијата“, рече Војчех Еизмонд од Полската академија на науките, еден од учесниците на проектот.
„Затоа оваа мумија е навистина уникатна. Не можевме да најдеме ниту еден сличен случај. Тоа значи дека „нашата“ мумија е единствената во светот за која е утврдено дека е со фетус “, рече тој.

Озарек-Силке претпоставува дека тоа можеби било обид за „камуфлирање на бременоста“ или дека имало некакво значење поврзано со верувања и преродба во друг свет. Врз основа на анализата на хиероглифите на саркофагот, за мумијата за првпат се сметаше дека е свештеник кој живеел помеѓу првиот век пред нашата ера и првиот век од нашата ера. Мумијата не беше отворена, но едно скенирање покажа дека жената има долга виткана коса до рамената. Истражувањето е објавено во најновиот број на рецензиран весник за археолошка наука.

„Ова е прв познат случај на балсамирано тело на бремена жена… Отвора нови можности за истражување на бременоста во античко време и практики поврзани со мајчинството“, се вели во написот. Мумијата била донесена во Полска во 19 век и станала дел од колекцијата антиквитети на Универзитетот во Варшава. Во Националниот музеј се чува од 1917 година.

 

Прегледи:
598
Објавено на:
03.05.2021