Боза е стар ориентален пијалок кој некогаш се служел во секоја слаткарница како освежителен пијалок. Боза е природен, здрав и засилувачки пијалок кој содржи витамини Б1, Б2, Б3, Б6 и Б12 и е полн со корисни бактерии. Се препорачува за спортисти, бремени жени и доилки, а познат е по намалувањето на стресните хормони.
Ферментирани пијалоци направени од пченично брашно или просо се појавија за време на 9 и 8 милениуми п.н.е. во Месопотамија. Во текот на 10 век, пијалокот стана познат како „боза“ и популарен меѓу Турците од Централна Азија, а подоцна се прошири и на Кавказ и на Балканот. Под Отоманската империја, каде што цветаше сè што беше поврзано со кулинарскиот свет, Боза исто така уживаше во својата златна ера, пишува Култур трип. Денес, бозата се подготвува со ферментација на алкохолна млечна киселина на разни житни култури, како што се пченица, јачмен, пченка и гриз.
Корисна е за сè
Бозата е здрава бидејќи содржи витамини Б1, Б2, Б3, Б6 и Б12, но и многу корисни бактерии. Се препорачува за спортисти, бремени жени и доилки, а познато е дека го намалува хормонот на стресот. Боза е корисна за губење на тежината ако се пие од половина литар до литар на ден. Исто така се користи за закрепнување од тешки заразни и други болести бидејќи некои од неговите состојки го стимулираат рамнотежата на витамини и минерали во организмот.
РЕЦЕПТ ЗА БОЗА:
- 1/2 кг пченкарно брашно
- 5 литри вода
- 20 гр квасец
- 1/2 кг шеќер
ПОДГОТОВКА:
Истурете пет литри млака вода во поголем сад и додадете половина килограм брашно. Промешајте и оставете да отстои најмалку десет часа, идеално преку ноќ. Откако смесата ќе се смири, тенџерето треба да се стави на тивок оган и со повремено мешање, оставете го да крчка три часа. Тргнете го од оган и оставете го да се олади.
Растворете 20 грама квасец во малку млака вода и додадете сè заедно во изладената мешавина од брашно и вода. Измешајте сè добро и оставете го да отстои барем уште 10 часа.
Уште еднаш добро промешајте ја густата смеса и процедете ја преку газа.
Додадете половина килограм шеќер и мешајте додека не се стопи и смесата стане компактна. Истурете го во шишиња и ставете го во фрижидер. Не затворајте ги шишињата со затка поради формирање гас при ладење.