Некои конзервирани јадења може да бидат многу хранливи, и покрај тоа, таквата храна е лесна за употреба за подготовка на оброци. Нутриционистот Лесли Бобо наведува дека повеќето конзервирана храна се конзервира веднаш по бербата, така што не губи многу хранливи материи во процесот на конзервирање.
Покрај тоа, конзервираната храна често е поевтина од свежата, и има подолг рок на траење, така што можете да ги наполните полиците во кујната и да ја оставите без страв дека овие намирници брзо ќе се расипат. Според нутриционистите, ова се петте најздрави конзервирана храна.
Грав
Конзервираниот црн грав има повеќе од еден грам протеин во половина чаша, а исто така е одличен извор на протеини бидејќи содржи 7,5 грама протеин по оброк. Покрај тоа, конзервираниот грав може да се користи за разновидна храна, а за да се подготви оброк доволно е само да се исплакне пред употреба.
Праски
Конзервираните праски се одлични како додаток на јогурти или овошни салати, а исто така може да се користат како замена за шеќерни сирупи на палачинки или сладолед. Препорачливо е да земате конзервирана праска или некое друго конзервирано овошје, како ананас или портокали, кои се спакувани во сопствен сок за да го намалите внесот на додаден шеќер.
Домати
Доматите најчесто се пире и се конзервираат веднаш по берењето, па затоа се одлични за супи или сосови од тестенини. Конзервираните домати содржат различни хранливи материи што се наоѓаат во свежите домати, како што се витамин Ц и ликопен. Изберете конзерва што вели „без додадена сол“ за да избегнете дополнителен внес на натриум.
Тиква
Можете да чувате конзервирана тиква во оставата, чајната кујна многу долго, и од неа можете да направите разни јадења. Пирето од тиква е богато со витамини А и Ц и влакна, и е одлична замена за путер за време на печењето.
Лосос
Свежиот лосос, иако е вкусен, обично е скап и брзо се расипува. Конзервираниот лосос не само што може да трае подолго, туку и ќе ги искористите истите нутритивни придобивки-како витаминот Д и Б-12-како кај свежиот.