Многу студии покажале дека пиење на неколку шолји кафе има многу здравствени придобивки.
Но, постојат и здрви начини за засладување на кафето.
Стевиа
Стевиата изгледа исто како шеќерот, но е послатка, па така наместо една или две полни лажички, потребно е да се стави значително помала количина за да го добиете истиот вкус како од обичниот шеќер.
Темно чоколадо
Ова е една од омилените опции за засладување на полно љубители на кафе. Се става во кафето додека е се уште топло, со што ќе му дадете богат вкус и кремаста текстура, плус сите здравствени придобивки на темното чоколадо.
Мед
Медот е богат со моќни антиоксиданси, и покрај тоа што е „шеќерест“ и сладок, медот е многу поздрава опција отколку обичниот бел рафиниран шeќер.
Бадемово млеко
Бадемовото млеко содржи повеќе калциум и помалку маснотии од кравјото млеко. Некои варијации како оние засладени со ванила или мед му даваат уште поубав вкус на пијалокот во споредба со обичното млеко.