Категории

Овие намирници не мора да ги чувате во фрижидер

Многу често, од навика или некоја нерационална претпазливост, ги ставаме работите во фрижидер „за да не се расипат“. Сепак, некои храни ќе реагираат подеднакво добро на собна температура и во фрижидер, така што нема причина да го натрупувате овој домашен апарат без потреба.

Веројатно ви се случило да го држите фрижидерот отворен и подолго отколку што сакате, само затоа што не можете да го најдете она што го барате на почетокот.

Путер
Разумна претпоставка е дека путерот мора да се чува во фрижидер бидејќи е млечен производ. Меѓутоа, иако фактот дека путерот може да се стопи и расипе ако се чува премногу блиску до извор на топлина или на директна сончева светлина, се чува во контејнер и се става на потемно, поладно место, може да потрае подолго отколку што може да очекувате. Неодамнешните ископувања во Ирска открија сад стар околу 3.000 години со неверојатно добро сочуван путер, пишува Family Handyman.

Босилек
Еден од омилените зачини во сите кујни, особено медитеранскиот, босилекот, често се чува во фрижидер „за свежина“. Сепак, не е добро познат факт дека има тенденција да ги собира мирисите и вкусовите на храната со која се чува. Затоа е многу подобро босилекот да се чува свеж како букет цвеќиња во вода, а покрај подобриот вкус, тоа може да биде мирисот на потера и повремениот инсект што талка во кујната.

Кромид
Кромидот има спротивен проблем со босилекот – не собира туѓи мириси, туку ја шири својата арома на друга храна. А особено на затворени места како фрижидери. Што и да имате намера со кромидот, најдобро место за чување е суво со добра вентилација.

Бобинки
Иако бобинки, шумски и слични плодови се деликатни и всушност не можат да се одржат свежи долго време, фрижидерот е навистина поразителен за нив. Имено, фрижидерите се многу влажни и ја одржуваат температурата малку над температурата на замрзнување. Освен што го скратуваат животниот век на бобинки, тие се исто така богати со вода и затоа се кревки. Ниските температури го намалуваат нивниот вкус и ја уништуваат нивната текстура. По купување или берење, најдобро е веднаш да ги измиете и да ги чувате во сад и да ги изедете што е можно поскоро.

Торта
Тортите и колачите не сакаат фрижидери, но некои не можат без него. Ако тортата е направена од глазура, крем или нешто слично што содржи млеко и слична храна, тогаш мора да се стави во фрижидер и може да се расипе на собна температура. Меѓутоа, ако тортата е сува или базирана на путер, а планирате да ја јадете во рок од неколку дена, може да ве чека и на шалтер во кујната. Иако фрижидерот ја суши тортата, подобро е да не ризикувате ако не сте сигурни.

Домати
Иако изгледа дека претходно паѓаат на собна температура, доматите не се чуваат во фрижидер. На студ го губат вкусот. Чувајте ги на собна температура, но не на директна сончева светлина.

Кечап и сенф
Исто како и различните зачинети сосови, кечапот и сенфот содржат доволно киселина за да можат да преживеат со месеци во шпајзот без губење на квалитетот. Некои производи наведуваат дека се чуваат во фрижидер по отворањето, но ако имате поладно место во куќата, тие и таму ќе го задржат квалитетот

Прегледи:
443
Објавено на:
23.12.2021